Torrelles de Llobregat i les Coves de Can Riera

Si t’agrada l’aventura i no tens por a embrutar-te de pols, aquestes coves a tant sols 15 minuts de Barcelona són el teu destí. És una ruta apte per a tota la família, això sí, que busqui una mica d’aventura: coves amb figures dignes d’Arizona, una escala a una roca, un parell de cordes per salvar desnivell, i pols vermella, molta pols vermella.

INFORMACIÓ DE LA RUTA

Dificultat: Moderat (recorregut fàcil excepte el petit tram de la escala y els corriols de les coves )
Distància total: 12km (5 hores – ruta semi circular)
Alçada mínima: 86m
Alçada màxima: 550m
Població més propera: Torrelles de Llobregat
Distància de referència desde Barcelona: 15 minuts

NOTA: Es possible anar i tornar de les coves pel mateix camí, en aquest cas la durada és de dues hores)

mapa inicial

Enllaç wikiloc aqui

IMPORTANT:

Donada la geologia del terreny, i la quantitat de corriols i camins, es recomana portar gps. 

PUNT INICIAL DE LA RUTA (GOOGLE MAPS)

El punt inicial d’aquesta ruta és el petit pàrquing que hi ha al costat del polideportiu de Torrelles de llobregat. Continua per la pista forestal que surt just a a l’esquerra de la entrada del parquing i al primer creuament gires a l’esquerra al primer creuament. NO deixis mai la pista forestal, durant uns 20 minuts i semrpe segueix la pista principal

pista inicial
Pista forestal a seguir.

 

Al cap d’uns 20 minuts de l’inici, apareixera un cartell on veuràs que hi ha un camí tancat per cadena, és el moment de tombar a la dreta i continuar pel camí que tira cap amunt. La pista segueix cap a l’esquerra, desvia’t cap a la dreta-

primer creuament
Creuament

 

Al cap d’uns altres 20 minuts, el desnivell comença a ser més pronunciat i arribaras a un creuament on estàs rodejat d’arbres fruiters, has de seguir les indicacions cap al collet de can riera tombant a la esquerra, i continuar el camí envoltat d’arbres fruiters i petites porxades fetes de obra. Al final d’aquest camí, hauras de girar a l’esquerra per arribar finalment al collet de Can riera.

creuament fruiters 1
Arbres fruiters
segon creuament
Cap a la dreta direcció al collet

 

Finalment, arribes, al collet de Can Riera, no té pèrdua, hi ha una creuament molt gran, i unes grans roques vermelles, on es pot fer un tast de la primera aventura, i si vols les pots inspeccionar una estona. cal estar atent, perquè el camí cap a les coves, s’inicia des d’un petit corriol que marxa cap a l’esquerra.

corriol cap a les coves
collet de can riera, tomba a la esquerra

 

El corriol continua i al cap de 15 minuts trobes els primers cactus. Aquesta és la zona de les principals coves i formacions argiloses. Just al principi d’aquesta zona plena de cactus, hi ha un petit sender que gira a la esquerra i et portara a la primera cova. Aquesta cova es d’uns 7 metres d’alçada i esta erosionada totalment a la seva part interior. Les vistes des de l’interior son impresionants:

primera cova 3
vistes de l’interior
primera cova 2
interior de la cova
primera cova
entrada de la cova

 

Un cop has visitat la primera cova, desfàs el camí i recuperes el corriol que tira cap amunt. Hi ha dues alternatives: la petita grimpada o la escala. Si optes per la grimpada el recorregut es lineal, sinó, hauras de pujar per l’escala i tornar enrere per l’escala per continuar.

cami a la ultima cova.png
Camí cap a l’escala
escala
L’escala

 

Un cop puges l’escala, a la dreta i un bona paret foradada amb una panoràmica de la zona, i just a l’esquerra darrere d’un gran bloc de pedra, i ha la segona cova i segurament la més impresionant. La majoria d’aquests dibuixos estan produits per l’erosió del vent i a mida que es va desprenent l’argila de la paret, es creen aquests dibuixos caracteristics.

El que trobem al cantó dret de l’escala és aquesta paret i la panoramica:

despres escala2despres escala3despres escaladespres escala7

 

Si continuem pel cantó esquerra de l’escala, abans de tornar a baixar,a rribem a la cova més espectacular de tota la zona:

despres escala6despres escala4despres escala5

 

Un cop visitades les coves, toca baixar per l’escala, i el cami continua per sota les parets de pedra argilosa i de conglomerat. La ruta continua baixant per un torrent (tot i que no sembla camí ho és) i hauràs d’anar seguitn les fites fins arribar al mirador del collet de can Riera, on si hi arribes a l’hora de dinar, podràs dinar allà. El camí serpenteja, és imprescindible anar seguint les fites. Des de l’escala fins al mirador hi ha aproximadament uns 20 minuts.

torrent de baixada
Torrent desde sota
cami a la torre
fites
collet de can riera2
mirador
collet de can riera
vermut

 

A partir d’aqui, cal continuar cap amunt direcció les torres d’alta tensió. El corriol serpenteja bastant, però està ben marcat. de totes maneres, l’objectiu és arribar a la torre d’alta tensió que hi ha al cim del turó, i continuar pel camí principal. Un cop estiguis a la pista després de la torre, cal que prestis atenció, al creuamanet de les sitges, on has de tombar a la dreta, i al següent, on tant sols hi ha un «post» sense cap cartell, i on hauras de seguir un corriol cap a la dreta.

creuament de tornada 2creuament de tornada

 

 

A partir d’aquest moment, el sender serpenteja molt, no esta gaire marcat, ja que no està molt concorregut, l’aventatge és que tant sols hi ha una direcció on anar, perquè al voltant esta ple d’arbusts i vegetació. Al cap d’uns 30 minuts arribes a una ultima petita cova i una corda que fara el recorregut més divertit:

ultima cova
ultima cova
corda final
Corda de baixada

 

Finalment, un cop hagis passat aquesta corda i arribis a una paret impresionant, continua pel cami de baixada i torna a la pista principal direcció el collet de can riera. Nota: cal anar amb compte, just sota la paret, hi ha un camí que marxa a la dreta, no el segueixis, el cami continua passant de llarg la paret.

4 comentarios en “Torrelles de Llobregat i les Coves de Can Riera

 1. Porque gracias a ti y otros pseudo montañeros como tú, rincones como éste se están llenando de personas equipadas en el Decathlon para arrasar con el entorno. Da pena que por la necesidad de alimentar vuestras pobres almas publicando guías para tontos, que provocan que la gente cambie el paseo por la Diagonal por meterse en un entorno no preparado para la muchedumbre, estáis provocando un deterioro irrecuperable. Porque si tu pobre alma necesita los comentarios dándote las gracias y felicitándote por hacerles llegar donde nunca hubieran llegado por su propio esfuerzo e interés en descubrir…es que la montaña no te llena como a otros muchos nos llena y quizás te debas quedar en tu sofá.

  Me gusta

  1. Muchas gracias por tu comentario. Pero has tenido un pequeño error de cálculo. Este comentario se lo debes decir a toda la gente que se pasa por el forro la naturaleza, la educación y el respeto por el entorno. Lo único que hago es publicar una ruta y un lugar donde la gente pueda disfrutar del entorno y pasar un buen rato. La verdad no necesito likes, ni reconocimiento, ni alimentar mi alma para seguir disfrutando de la montaña ni con lo que hago. A lo mejor algunos no tienen la suerte que has tenido tú, alma de dios, por nacer con un chip implantado en la cabeza con todos los lugares instalados dignos de visitar, admirar y respetar de Catalunya y no tener que buscarte la vida para saber donde ir el fin de semana. Seguro que tu eres de los típicos que encuentras un buen restaurante y no se lo dice a nadie no sea que le suban el menú un par de céntimos. Los lugares están para compartirlos, pero si la gente no tiene educación y respeto, no culpes a quien no toca. Saludos desde mi sofà.

   Me gusta

  1. Hola buenas! Pues la verdad es que no tengo ni idea de si está el acceso cerrado. Pero seguramente debe ser por la falta de respeto de mucha gente y lod estrozado que debe estar. Hace mucho tiempo que visité las cuevas, pero ahora supongo que se ha masificado y lo habran cerrado para conservar el entorno. Pero no tengo ni idea de como está.

   Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s