Castellar de n’Hug, les fonts i Montgrony

Castellar de n’Hug és un petit poble situat al Berguedà a 1450 metres d’alçada situat al cor del Parc Natural del Cadí Moixeró. En un sol dia pots visitar els seus carrers, el museu del pastor, el naixement del riu Llobregat i de camí abans d’arribar, el Santuari de Montgrony, edificat a la mateixa roca. Si tries la època bona, tindràs una bona colecció de bolets per agafar.

CASTELLAR DE N’HUG

Video resum de la sortida:

IMG_20181110_152722
Panoràmica de castellar
CASTELLAR DRON
Panoràmica de castellar

Aquest petit poble del Cadí, està situat a 1 hora i 40 minuts de Barcelona y consta de 570 habitants. Es un poble tradicionalment dedicat a la ramaderia i a la vida de pastor. Bon indicador és el seu Museu del Pastor i el concurs de gossos d’atura. Al voltant de les montanyes s’hi torben consturccions de pedra seca, que servien de refugi pels pastors durant les sortides amb el bestiar. El museu està situat al costat del mirador de balços.

El poble d’origen medieval, disposa de gran varietat d’edificis, ponts, ermites, i esglèsies d’aquesta època tant característica de Catalunya. Un exemple del romànic el pots trobar a Sant Vicenç de Rus (camí a la Pobla de l’Illet), o Sant Joan de Cornudell, a escassos 10 minuts de castellar. Dins el mateix castellar de n’Hug, s’hi troba l’església de Santa Maria de Castellar de n’Hug. És una església romànica que conserva el característic campanar, una torre de quatre pisos amb finestres d’arc de mig punt i la porta del segle XII amb ferramenta romànica. Va ser transformada a l’època neoclàssica.

ESGLESIA
Església de Castellar

Un dels altres motius per visitar Castellar de n’Hug és la seva riquesa gastronòmica. degut a la seva situació hi abunden els embotits fets amb carn de caça, com pot ser el cèrvol o el senglar. Alguns dels seus plats típics son la truita de riu al forn, el civet de senglar o l’escudella. Si hi vas quan toca, i ets aficionat a buscar bolets, és molt possible que triunfis bastant.

 

Un apartat que mereix especial atenció, són els seus croissants gegants. A un preu mitg de 8 euros, podras tenir un croissant per tota la família i fins i tot et durarà alguns dies, si li dones temps. A tots els forns del poble se’n poden trobar.

 

LES FONTS DE LLOBREGAT

A través d’un passeig curt i fàcil de poc més de 10 minuts podràs arribar des de l’aparcament situat al centre del poble fins al naixement del riu Llobregat a 1290 metres d’alçada. També hi ha la opció d’anar-hi des de l’Hostal les Fonts, abans d’arribar a castellar des de la Pobla de l’Illet. El camí des de Castellar està perfectament marcat, amb escales, varanes i panells explicatius sobre el riu i la seva importància.

Les fonts del Llobregat brollen directament de dins la montanya i provenen de les filtracions de la pluja i la neu que hi ha als cims del Puigllançada i la Tossa d’Alp. A través d’una sèrie de pasarl.leles es va travessant el riu i es poden observar diferents punts per on l’aigua surt directament de dins la roca. La millor època per a visitar les fonts és òbviament en època de pluges, recomenat octubre o novembre.

FONTS 6
Les fonts des del mirador principal
FONTS 8
Pasarel.la epr arribar al mirador principal

El riu Llobregat travessa pràcticament tot Catalunya i històricament va tenir un paper clau en la industrialització del territori, proveïnt d’energia a la primera fàbrica, i la més important d’Espanya de ciment pòrtland a castellar de n’Hug.

En el seu camí cap al sud, l’aigua del riu que no ha estat canalitzada alimenta l’embassament de la Baells, inaugurat el 1974, amb una capacitat de 109,43 hm³. Fa uns anys s’aprofitaven les aigües del Llobregat per produir l’energia elèctrica que necessitaven les màquines de les indústries tèxtils de la que hi havia en tots els muncipis propers a l’embassament pobles. Com a testimonis d’aquest aprofitament queden nombroses colònies tèxtils amb rescloses i canals llarg del riu.

Desemboca formant un vast delta d’uns 100 km², el segon més important de Catalunya, on es troben les instal·lacions portuàries i aeroportuàries de la ciutat de Barcelona, així com diverses reserves naturals d’importància a nivell europeu. El curs del riu s’ha modificat a la seva part final per poder continuar ampliant les zones dedicades a la logística del transport de mercaderies.

SANTA MARIA DE MONTGRONY

Venint des de Ripoll, a la carretera que porta cap a Castellar, hi ha el santuari de Montgrony, on deixant la carretera comarca, al cap de 10 minuts d’un camí asfaltat s’hi arriba sense problemes. El conjunt pertany al municipi de Gombrèn.

montgrony 1montgrony 2

El conjunt de Santa maria de Montgrony està format per tres nuclis arquitectònics: sant Pere de Montgrony, el Santuari, i l’hostal de Montgrony.

restaurant hostal
El restaurant i les escales que porten a santa maria

El santuari de Santa Maria de Montgrony, és un dels principals centres de devoció mariana del Ripollès i fins de les comarques veïnes. Es troba adossat a la gran penya per la qual puja l’atrevida escala que guanya el pla de Sant Pere. Aquesta escala comença a la gran hostaleria del santuari, i la capella o santuari pròpiament dit és a mitja escala i té com a mur de la part nord la penya nua. El mosèn Cinto verdaguer el va anomenar «el rovell d’ou» de Catalunya. S’hi venera una imatge de la Mare de Déu. Es tracta d’una verge negra, refeta en gran part després que un incendi casual, el 1892, destruís l’antiga.

La església de Sant Pere de Montgrony està situada al pla de Sant Pere. La nau és coberta amb volta de canó seguit amb un arc toral centrat i l’absis i les absidioles amb volta de quart d’esfera. A l’exterior, els absis són ornats amb arcuacions i faixes de tipus llombard. A migdia té un pòrtic amb arcs que precedeix el portal. Pràcticament abandonada al llarg del segle XIX (la parroquialitat havia passat a Gombrèn), fou restaurada entre 1880 i 1915, gràcies a l’interès dels bisbes de Vic Morgades i Torras i Bages. Amb motiu de la restauració i en altres ocasions, s’hi celebraren festes de tipus patriòtic romàntic que exaltaven Mogrony com la Covadonga catalana. Una última restauració fou realitzada a inicis dels 1960.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s