Torrent del Puig i la Mina dels bandolers

La mina dels bandolers, és una gran esquerda de 50 metres de llarg i 4 de fondària situada a la frontera entre la comarca de la Garrotxa i Osona. Un forat situat al costat del Camí Ral (que va de Vic a Olot), on la llegenda parla de bandits que asaltaven caravanes que transitaven el camí. Per arribar-hi, visitaràs abans el Torrent del Puig, que pertany a la conca del Fluvià i els dos grogs espectaculars que hi ha de camí: el gorg negre i el gorg de l’olla. Comencem?

IMPORTANT: Sempre que vulguis gaudir de la natura, fes-ho amb respecte i emporta’t tot el que has portat, incloses les pells de mandarina. Educació i respecte per damunt de tot.

Dificultat: Mitjana (Hi ha un tram després del gorg negre equipat amb una corda perquè hi ha un fort desnivell i terreny irregular, tram de 10 metres d’alçada)
Distància total: 12km
Durada: 3.5 hores en moviment, 6.5 en total.
Alçada mínima: 590
Alçada màxima: 380
Població més propera: Sant Esteve d’en Bas
Distància de referència desde Barcelona: 1.5 hores

mapa
Descripció del recorregut

Enllaç wikiloc aqui

El punt de sortida és des de una petita zona d’aparcament que hi ha a l’entrada del camí. Tot i que es pot passar amb cotxe, és un camí només per veïns i cal deixar el cotxe en aquest petit espai. És un tram de tan sols uns metres on hi caben uns 5 cotxes. La zona d’aparcament es troba just després de l’Ermita de Sant Simplici. Si no hi ha lloc, també es pot deixar el cotxe a els Hostalets de’n bas. Els Hostalets de’n bas és un poble amb encant on és imprescindible visitar el carrer de la Teixeda.

Un cop deixes el cotxe a l’aparcament, cal continuar per la indicació del camí ral, direcció a Vic. Aquest camí és una via recuperada que uneix Olot i Vic i que consta de 44km. Un itinerari recomenable per fer en 2 dies.

Un cop passada una masia que trobes als 5 minuts de sortir del pàrquing, després de pasar el corriol, cal seguir cap a la dreta, abandonant el Camí Ral (la tornada et portarà pel camí de l’esquerra) i continuar pel marge del riu. Ben aviat trobaràs unes marques verdes als arbres. El camí transcorre durant 10 minuts per la esquerra del Torrent del Puig.

INICI 2
Masia abans del corriol
INICI 1
Cal anar pel cantó dret del camí, continuant pel marge del Torrent.

Continuant pel camí que serpenteja lleugerament a la bora del riu, hi ha una pasarel.la que porta a la part dreta del riu i al cap de 5 minuts s’arriba a la font de les Fogoses (situada al cantó esquerra). Aquesta font es troba situada en un racó molt ombrívol on hi ha una vista espectacular del Torrent, tot tancat de la llum dels arbres fer les altes fagedes i arbres del marge. L’aigua és potable, i si no hi ha molt aigua, s’hi pot accedir sense problema.

Un cop deixada la font enrere, cal estar alerta, el camí et porta pel cantó dret del riu, però quan arribis a una petita gorga amb una pedra plana molt gran, el camí puja per un parell de ferros cap a la esquerra, per tant cal tornar a creuar el riu. El camí a partir d’ara es torna força costaurt. Si ha plogut pot estar molt humit i cal anar amb compte. Al cap d’uns 15 minuts de seguir el corriol, arribaràs al Gorg Negre. Cal tenir present que no cal creuar el riu per continuar fins al Gorg de l’Olla (situat més amunt), el camí continua pel mateix cantó del riu pel qual s’arriba al Gorg Negre, hi ha un sender que creua el riu, però no porta enlloc. El gorg presenta molta profunditat i la caiguda d’aigua de la part superior és espectacular. Hi ha una paret concava al costat de la cascada molt característica de l’espai.

desviament
Abans d’arribar a aquest punt, el camí creua el riu i s’enfila cap a l’esquerra
GORG NEGRE
Cascada del Gorg Negre

Un cop deixat enrere el Gorg Negre, cal continuar fins al Gorg de l’Olla. En aquest punt és on es complica el camí, hi ha dues cordes que faciliten la pujada per un terreny que sovint està humit i relliscós. El tram més elevat és d’uns deu metres, pero amb compte el superaràs fàcil. Aquest gorg es troba a tant sols 10 minuts del gorg deixat enrere. És parada obligada i segurament bany obligat. La gran roca té una alçada de prop de 20 metres i en època de pluja porta molta aigua, justament per això, té una profunditat molt gran.

Un cop esgotat el temps al gorg, cal creuar el riu ara si, i continuar pel camí, cal estar alerta perquè no està gaire marcat. Hi ha una petita esquerda que cal superar amb una petita corda instalada que ens porta a un mirador excepcional de la Vall de’n Bas. Aquests és un dels principals llocs oberts i amb sol, per tant és ideal per fer una parada, tant sigui per esmorzar com per dinar.

Finalment, un cop entres de nou al bosc, s’arriba al Salt de l’Hostalot. En aquest cas no hi ha cap gorg, pero la caiguda d’aigua és espectacular. Cal tornar a creuar el riu i continuar pel corriol fins arribar a la Font de les Marrades, on es repren el camí Ral que has deixat al principi de la ruta.

Les Marrades del Grau d’Olot és una obra d’enginyeria civil del segle XVIII. Durant el 2009 i 2010, es va dur a terme un estudi arqueològic sobre el terreny, per tal d’estudiar aquest tram del camí ral. El tram més ben conservat de les marrades és el tram que va des de la Font fins a l’Hostal del Grau, en aquet tram formen un conjunt més espectacular, homogeni i ben conservat. Els treballs de desenterrament han permès gaudir en tota la seva magnitud del sistema de paviments talussos, plataformes, trencaaigües, filades travesseres, desguassos, ponts, etc. El tram s’inicia a la font de les Marrades, completament remodelada pel projecte d’obra, on s’ha construït una bassa abeurador per a cavalls i s’ha reconduït el traçat de l’aigua.
El paviment ha estat recol·locat de nou, una part amb pedra nova tallada amb disc,
i l’altra seguint les tècniques tradicionals.

Més informació sobre les marrades al següent pdf

Tant sols després de 15 minuts de deixar la font de les Marrades, cla estar atent a un trencall a mà esquerra que et portarà cap a la Mina. Es pot entrar per qualsevols dels cantons de la mina, simplement cal seguir el corriol que hi porta. És una gran esquerda de pedra d’uns 50 metres de llarg i de 4 metres d’alçada en alguns trams. És possible que aquesta esquerda natural servís d’amagatall a tots aquells que volien atracar o robar mercaderies als usuaris del camí ral. La veritat és que un cop a dins, és un amagatall perfecte. Per tornar al punt inciial, cal desfer el camí, i no deixar el camí ral per res, i seguir les indicacions cap a Olot.

TRENCALL BANDOLERS
Trencall a ma esquerra
mina 2
la mina dels bandolers
mina
la mina dels bandolers

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s