PEDRAFORCA

Descobrirem un dels cims més emblemàtics de Catalunya: el Pedraforca. Visitat per 23.000 persones a l’any, el macís del pedraforca està declarat com a paratge natural d’interès nacional. Una complexitat geològica que no deixa indiferent a ningú, una peculiar silueta: el pollegó superior té una alçada de 2500 metres i el pollegó inferior 2444, separats per la forcanada, us hi apunteu?

 

INFORMACIÓ DE LA RUTA (PEDRAFORCA 2500)

Dificultat: Mitjana.
Distància total: 6,5km (5 hores)
Alçada mínima:1616 (coll de la balma)
Alçada màxima: 2500m
Població més propera: Saldes
Distància de referència desde Barcelona:  1.5 hores

El començament d’aquesta ruta és desde el mirador de Gresolet. Just passar el poble de Saldes per la carretera B400, trobem un trencall a mà dreta on hi ha indicadors cap al macís del pedraforca i refugi Lluis Estasen. Un cop arribem al mirador de Gresolet, podem gaudir d’unes bones vistes abans de començar la pujada del Pedraforca, on anirem en direcció al refugi Lluis Estasen

pedraforca


Enllaç wikiloc pels detalls aqui

pedraforca-map

Un cop abandonem el mirador de Gresolet, ens dirigim cap al Refugi Lluis Estasen. Inaugurat el 26 de juny de 1949, dos anys després de de la mort de l’escalador Lluís Estasen, aquest equipament es construí a la Jaça dels Prats un esplèndid prat als peus de la desafiant paret rocallosa del Pedraforca. Te una capacitat per a 81 persones i disposa de cuina lliure. Un cop aribats a aquest punt, ens dirigim o bé cap al verdet, o bé cap a la tartera. Verdet de pujada, tartera de baixada.

 

Un cop enfilats al camí cap al verdet, hem de salvar aproximadament uns 600 metres arribarem al coll de verdet. L¡ascens fins al coll de Verdet té una pendent basant pronunciada i unes vistes inmillorables de la serra del Cadi (cara sud) i a mida que pugem, acabarem veient el Comabona, un dels pics emblemàtics del Cadí. Un cop arribem al coll de Verdet, podem veure el poble de Gòsol a la llunyania, aixi com un camí que marxa a l’esquerra per anar-hi desde el Pedraforca.

verdet
Vistes de Gòsol desde el Verdet

Un cop arribats a aquest punt, comencem l’ascenció al Perdaforca pel Verdet. Tot i que no és un tram perillós o tècnic, s’ha de fer una grimpada on algun tram està equipat amb una corda. Per aquells que porteu gossos, serà una bona prova per ells. Durant aquest tram, no hi ha camí marcat, just fer el primer desnivell fort, veurem la carena i l’unic que haurem de fer es salvar 200 metres de desnivell tot carenant el cim. Aquest gtram té una durada d’uns 30 minuts. No serà fins salvar unes quantes pujades i baixades per continuar grimpant que veurem el cim del Pedraforca.

verdet2
Pujant pel verdet
cim
Vistes del cim després del verdet

Descobrireu que abans d’arribar al cim queda el tram potser on la grimpada que ens aparta del cim, és mes abrupte. Cal mirar amunt per decidir el tram de roques per superar, sinó us podrieu acostar cap a la vessant oest, i podria resultar perillós. Finalment arribem al cim del Pedraforca.

cim-pedraforca
Cim del pedraforca

 

Desde el cim del Pedraforca, es poden distingir els principals accidents geogràfics de catalunya: la serra del Cadí a l’est, els prineus a la cara nord, i cap al sud podreu veure el macís del Montseny, i Montserrat. Un cop gaudi de les vistes continuem direcció sud per baixar per la tartera. Un cop s’acaba la baixada rocallosa, arribem a la forcadana, un gran coll que separa el pollegó superior del inferior, i a partir des d’on baixarem per la tartera.

baixada
Baixant del cim

Un cop es comença el descens de la tartera, s’ha d’anar amb compte amb les relliscades, hi ha trams de sorra i grava fina que poden fer perdre l’equilibri. Hi ha un tram que transcorre per la dreta de la tartera equipat amb fustes i graons. És un tram nou desde l’any 2016 que evita el pas forçat per la tartera i segueix un caminet que serpenteja fins entrar al bosc de nou. Cal dir que si la pedra te el tamany d’un puny, descendre directament per la tartera pot resultar extremadament divertit, tal com mostra la següent fotografia:

tartera
Vistes de Gòsol desde el Verdet

Un cop abandonem la tartera, al cap d’uns 40 minuts es torna al refugi Lluis Estasen on tindrem el cotxe ben aprop.

SALUT I A CAMINAR!

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s