Zona volcànica de la Garrotxa

La Zona Volcànica de la Garrotxa és el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica. Té una quarantena de cons volcànics i més de 20 colades de lava. Una ruta senzilla que començarà per la Fageda d’en Jordà, visitarem el volcà de santa Margarida i el Croscat. Comencem??

INFORMACIO DE LA RUTA

Dificultat: Facil
Distància total: 14km (4 hores)
Alçada mínima:590m
Alçada màxima: 837m
Població més propera: Olot
Distància de referència desde Barcelona:  1.5 hores

garrotxa-map

La nostra ruta comença al pàrquing de Can blanc, just al costat de la Fageda d’en Jordà. Té un preu de 4,5 euros i a partir d’aqui començarem l’itinerari. Cal dir que els diferents circuits del parc natural estan perfectament indicats i no hi ha pèrdua possible seguint els itineraris i les seves numeracions. Al mateix pàrquing hi ha mapes de la zona i informació a tenir present.

caminant2
Sortida del parquing cap a la Fageda d’en Jordà

Tot just començar la ruta, ens endinsarem a la fageda d’en Jordà. La Fageda d’en Jordà, una de les 28 reserves naturals del Parc Natural, creix sobre una colada de lava del volcà Croscat que s’estén pels municipis de Santa Pau, Olot i les Preses. Un poema de Joan Maragall que en descriu perfectament tot alò que trobareu:

Saps on és la fageda d’en Jordà?
Si vas pels vols d’Olot, amunt del pla,
trobaràs un indret verd i profond
com mai cap més n’hagis trobat al món:
un verd com d’aigua endins, profond i clar;
el verd de la fageda d’en Jordà.
El caminant, quan entra en aquest lloc,
comença a caminar-hi a poc a poc;
compta els seus passos en la gran quietud:
s’atura, i no sent res, i està perdut.
Li agafa un dolç oblit de tot lo món
en el silenci d’aquell lloc profond,
i no pensa en sortir, o hi pensa en va:
és pres de la fageda d’en Jordà,
presoner del silenci i la verdor.
Oh companyia! Oh deslliurant presó!

caminant3caminant4

Al mig de la fageda hi ha les instal·lacions de la cooperativa La Fageda, una empresa sense afany de lucre que es dedica a l’elaboració de iogurts i altres productes làctics que comercialitzen per tota la comarca i la resta de Catalunya. La peculiaritat d’aquesta empresa és que el 60% de treballadors són persones amb alguna discapacitat. A part de productes làctics, també tenen un viver de plantes amb el qual s’encarreguen del manteniment dels parcs de la ciutat d’Olot.

caminant5
Cooperativa la Fageda

Un cop abandonem la cooperativa, el cami ens portara fins a  arribar a Sant Miquel Sacor, una església de planta romànica remodelada al segle XVII. Just deixar la església a la esquerra el camí ens durà directament cap al volcà de Santa Margarida. Just abans d’arrribar al volcà de Santa Margarida, a ma dreta podrem veure el volcà de Torrent just darrere d’una gran masia.

caminant6
Sant Miquel Sacor
caminant7
Volcà Torrent

El volcà de Santa Margarida és un volcà apagat de 700m d’altitud situat a la regió volcànica d’Olot. Es troba al pla de la Cot, a l’oest del municipi de Santa Pau, a la comarca de la Garrotxa. Va entrar en erupció fa uns 11.000 anys.

caminant8
Volcà de Sta Margarida

És un dels més importants del sector, de 682 m d’altitudi la seva extensa boca, que avui és un prat, té uns 2000m. de perímetre. Al mig del pla format pel cràter hi ha l’ermita de Santa Margarita, d’origen romànic, i que dóna nom al volcà. Un gran lloc on aprofitar per dinar o esmorzar just al mitg del cràter i envoltats de vegetació. Un entorn màgic.

Un cop abandonem el volcà de santa Margarida, ens dirigirem cap al volcà croscat. Ha estat remodelat per poguer visitar les graderes. La zona de grederes del volcà del Croscat va ser restaurada l’any 1995, a fi d’ordenar l’àrea degradada, minimitzar l’impacte paisatgístic, evitar l’erosió i ordenar l’accés del públic amb un objectiu pedagògic. Aquest volcà va tenir dues erupcions importants: una fa 17.000 anys i l’altra fa 14.000 anys. Tot i que la primera fou més important, en aquell temps ja hi havia humans, per la qual cosa devia ser força perillosa, ja que la lavade la primera erupció es va estendre fins a uns 20 km quadrats.Un cop visitat el volcà i les seves graderes, retornarem al pàrquing on hem començat la ruta.

caminant10
Graderes del Croscat
caminant9
Tornant al camí cap al pàrquing

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s