Besalú, el pont de Llierca i l’Hostal dels Ossos

Us presentem dos llocs amb encant especial de l’alta Garrotxa: Besalú i el Pont de Llierca. Dos llocs increibles on no cal caminar, hi arribareu en cotxe i per una vegada podreu descansar les cames. Acabarem degustant gastronomia volcànica al Hostal dels Ossos, us hi apunteu¿?

PONT DE LLIERCA (O PONT DE SADERNES)

El pont té una mida de 52 metres, empedrats amb lloses de riera. Té un sol arc que s’eleva, en el seu punt màxim, fins a 28 metres per sobre les aigües del riu que li dóna nom. A banda i banda hi ha una barana de pedra massissa. L’amplada total no supera els tres metres, espai per on passaven persones, bestiar i mercaderies.

llierca3llierca

Tot i que no se’n té confirmació, el pont va ser probablement construït per ordre dels barons de Salesper facilitar el comerç entre les masies ubicades a l’oest del riu Llierca amb les poblacions de Tortellà i Besalú. És molt possible que sigui un dels peatges més antics de Catalunya… Els promotors del pont devien cobrar un impost als viatgers que hi passaven bestiar i mercaderies. En aquest cas, el dret de pas estava gravat per l’anomenat pontage, de la mateixa forma que el barcatge gravava cada embarcació que navegava per un riu en creuar el territori d’un senyor feudal o el portatge, que havien de pagar els que anaven de camí, trepitjaven terreny del rei o del senyor, o entraven en una ciutat determinada.

llierca2

BESALÚ

Ben aprop del pont de Llierca, hi trobem Besalú.Besalú és un municipi situat a 150 metres d’altitud i té una extensió de 4,81 km². Com el seu origen indica, Bisuldunum era una fortalesa entre dos rius: el Fluvià l sud i el Capellades al nord.

L’origen de la ciutat va ser el castell de Besalú que ja es troba documentat en el segle X, construït damunt d’un turó on hi ha les restes de l’església de Santa Maria, en l’alta edat mitjana. El traçat actual de la vila no respon fidelment al seu estat original però sí que possibilita a grans trets la lectura de la urbanització de l’edat mitjana amb l’existència d’importants edificis: el pont, els banys jueus, l’església del Monestir de Sant Pere de Besalú i Sant Julià, antic hospital de pelegrins, la casa Cornellà, l’església de Sant Vicenç i la Sala gòtica del Palau de la Cúria reial. Besalú deixa veure una estructura arquitectònica i urbanística bastant coherents amb el passat medieval. La importància monumental de Besalú ve donada fonamentalment pel seu gran valor de conjunt, per la seva unitat, que la determina com una de les mostres més importants i singulars dels conjunts medievals de Catalunya.

POtser el més característic de Besalú és el seu pont romànic. Es tracta d’un pont de forma angular de vuit arcs (el primer queda inclòs dins del sector corresponent al recinte emmurallat) desiguals, sobre pilars, molts d’ells fonamentats a la roca viva, amb tallamars. Al final del primer tram, entre el quart i el cinquè arc, hi ha un eixamplament de la calçada, la «creu grossa», i més endavant, entre el sisè i el setè, n’hi ha un altre, anomenat la «creu petita». El sector més antic del pont (que hom data del segle XI o XII) sembla que és el més proper a la vila de Besalú: s’hi poden observar filades irregulars de petits carreus, similars als que apareixien a les construccions més antigues de la vila. El portal d’accés, fortificat, està sobreposat al primer pilar del pont. Damunt del cinquè pilar, s’alça la torre fortificada, de planta hexagonal amb dos arcs de mitg punt sobreposats, per la banda de llevant, i amb un arc apuntat i espitlleres al cim, per la banda de ponent.

pont 2pont 3pont 4

L’església de Sant Pere té la peculiaritat que presenta un deambulatori o passadís reservat als pelegrins en el qual es veneraven les relíquies de Sant Prim i sant Felicià; durant l’edat mitjana, de fet, el pelegrinatge a la vila fou molt important, com acredita també l’existència a la localitat de l’antic hospital de Sant Julià, destinat a allotjar els pelegrins. Les vuit columnes que separen el deambulatori de l’altar major destaquen per la decoració escultòrica dels capitells, composta d’escenes bíbliques, motius vegetals i animals mitològics. Dins la mateixa església es troben també les tombes dels abats més notables del monestir, així com una fossa comuna en la qual descansen les despulles dels monjos.

sant pere de besalu
plaça de l’esglesia
sant pere de besalu2
Parroquia de sant pere

El Micvé i bany jueu va ser descobert l’any 1964 per la part superior i de manera inesperada. És el primer edifici d’aquestes característiques trobatsa Espanya i el tercer a Europa. És una sala subterrània d’estil romànic i està construït amb pedra tallada. Té una finestra espitllera a l’est, volta de canó i una piscina que s’omplia de forma natural amb aigua d’una font ja desapareguda. La seva funció era la purificació de l’ànima mitjançant la immersió total del cos. La dona jueva es purificava quan es casava , quan havia de tenir un fill, després del part i un cop el mes després de la menstruació. L’home religiós es solia purificar cada divendres, abans de la posta de sol, és a dir, abans d’entrar en el Sàbat. Aquest edifici es troba en el lloc on hi havia l’antiga plaça dels jueus i en l’emplaçament que va ocupar la Sinagoga, documentada l’any 1264 .

plaça jueus
Plaça dels jueus
pont
Vistes desde la plaça dels jueus

A Besalú se celebren diverses fires i mercats artesans durant l’any. Els més destacats i importants són el «Besalú Medieval» (primer cap de setmana de setembre), la «Fira de la Ratafia» (primer cap de setmana de desembre), el «Besalú ciutat jueva» (a començ de març), «Herbesalú» (fi de juny), «Liberisliber» a principi d’octubre i la «Fira del ferro» per Setmana Santa.

HOSTAL DELS OSSOS

Per tancar be el mati, una opció per dinar és l’hostal dels ossos.

«Els Ossos», d’on ve aquest nom? sol preguntar-se tothom, nom enigmàtic i curiós, d’origen molt llunyà, situat a l’aspra terra volcànica de La Garrotxa, és l’indret on l’enginy i l’afany de tres generacions han mantingut i mantenen amb fidelitat, la cuina essencialment tradicional, casolana i volcànica.

Un bon lloc on es pot degustar cuina tipica de la garrotxa com els fesols de santa pau i uns guisats excel.lents. Preu orientatiu= entre 20 i 40€ per persona, depenent de la gana que tingueu. Si teniu previst anar-hi a dinar, molt millor reservar taula.

Web del restaurant aqui

galtes
galtes guisades
osss
canelons de la casa
fesols de sta pau
fesols de santa pau

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s