CAP DE CREUS: desde Roses a Cala canadell

Entre els pirineus i el mar, proposem un camí pel sud del Cap de creus desde Roses fins al Cap Norfeu passant per les millors cales que trobem pel camí: cala murtra, cala rostella, cala motjoi, cala cailtjàs, cala pelosa i cala canadell. La essència de la costa brava amb aigües cristalines i blaves on desconectar de la rutina. Comencem¿?

Dificultat: Facil (trajecte fet amb cotxe)
Distància total: 30km (anar i tornar, tot el dia)
Població més propera: Roses
Distància de referència desde Barcelona:  2 hores

mapa inicial

Enllaç wikiloc aqui

Comencem la ruta desde Roses. El trajecte és ben senzill ja que desde el port seguirem la carretera que boreja la costa fins arribar a les últimes cales de Roses (carretera de canyelles). Cala Canyelles i la platja d’Almadrava. la temptació és aturar’s-hi però per aprofitar el dia és recoemanble continuar amunt.

PUNT DE SORTIDA:

Aquestes dues cales, són aptes per a tothom y amb zones de pàrquing i equipaments, dutxes, llocs per dinar, i sorra fina.

platja canyelles
cala Canyelles
platja canyelles2
Cala Canyelles

 

Al cap d’uns quants metres, i quan haguem passat la platja d’almadrava, trobarem un indicador que marca el GR cap a la esquerra i trobarem aviat una pista forestal que no deixarem fins a arribar a la carretera que ens porta cap a cala Montjoi.

sortida gr

desviament
desviament GR

 

Al cap d’uns 5 minuts, arribarem a la punta Falconera. Un preciós cap amb vistes al golf de roses, on hi veurem les medes al final juntament amb l’Estartit. deu el seu nom a la presència històrica de falocns i xoriguers de la zona. Actualment, hi ha un emplaçament militar abandonat format per quatre edificacions que eren propietat del Ministeri de defensa d’Espanya. El paratge és una àrea de gran riquesa natural, terrestre i marina enmarcada dins el parc natural del Cap de Creus. A la zona per deixar-hi els cotxes, hi ha uns eguits de senders que es poden seguir per voltejar la punta falconera

bunker falconera
Bunkers de la punta falconera

 

CALA ROSTELLA I MURTRA

Un cop abandonada la punta falconera, el camí s’enfila cap a la montanya i arribem a la carretera que ens porta a cala Montjoi. Seguirem eld esviament a la dreta just arribar al mirador de Roses. La següent cala que trobem es cala murtra, però la recomenació és arribar a cala Rostella i anar a cala murtra desde el camí de ronda i vistar les dues cales de cop i a peu.

rostella i murtra
ruta desde la carretera a cala murtra

cala rostella

La primera platja que trobem es cala rostella. Una cala realment verge sense sorra, sino formada de pedretes fines com la majoria de cales del cap de Creus. la platja té una longitud d’uns 100 metres i la seva aigua presenta uns tons verd i blaus espectaculars. te una particuklaritat i és que just el bosc arriba fins a l’aigua el que confereix un aspecte verge i aïllat.

cala rostella3
Cala Rostella
ROSTELLA
Camí a cala Murtra

Seguim el camí pel qual hem arribat a cala Rostella i enfilem cap a cala murtra, les vistes del cap Norfeu i del cap de creus son espectaculars. Entre cala Rostella i Murtra hi ha uns avencs molt particulars i el camí és formidable. És una cala francament solitària i d’aigües transparents. No hi ha cap mena d’edificació ni presència humana de cap tipus, i fins i tot en període d’estiu no sol estar gaire visitada i la presència de gent és mínima. Té uns 150 metres de longitud i uns 10 metres d’ampladay desde el 2009 té el certificat ambiental Europeu EMAS i de gestió mediamebiental.

cala murtra
Camí a cala murtra

 

cala murtra2
Cala murtra

Un cop visitades les dues cales, per tornar al cotxe desfem el camí o bé es possible anar a buscar la carretera per un sender i tornar per pista asfaltada.

CALA MONTJOI – CALITJÀS -PELOSA

Continuant per la carretera asfaltada, al cap de 4 minuts arribem a cala Montjoi, també coneguda pel restaurant bulli. Amb temps, es pot seguir el camí de ronda i fer el trajecte a peu.

montjoi
Mapa de cala murtra a montjoi

Cala Montjoi està situada a meitat de camí entre roses i el cap Norfeu, i es troba al costat d’un complex turístic, una escola de submarinsime, acampada, allotjament i aparcament. Es una cala tancada i de sorra fosca, la seva situació amagada li aporta molta calma a les seves aigües. És probablement la platja amb més presència turística del cap de creus, la presència del Bulli li ha aportat un gran nombre de visitants. la cala té aproximadament uns 300 metres de longitud.

cala montjoi
Vistes desde la carretera
cala montjoi2
cala montjoi

 

Un cop continua la ruta cap al cap norfeu, i al cap de no més de 5 minuts, arribem a cala Calitjàs (generalment nudista). La seva orientació li aporta certa protecció contra el vent i les onades. Aquesta petita cala d’uns 50 metres de llarg i una amplada de 15 metres, presenta unes vistes inmillorables del cap Norfeu i quan hi entrem, descobrim que ràpidament agafa forta profunditat. Tal com passa amb les atres cales, hi acostuma a haver poca presència de persones fins i tot a l’estiu, i tant sols hi tenim com a equipament un contenidor per tirar les deixalles.

calitjas 2
Vistes del cap norfeu desde cala calitjas
calitjas
Cala Calitjàs

La següent cala és cala Pelosa. Hi ha el restaurant la pelosa per si s’hi vol dinar. És una cala petita i tranquil.la. Previnguda també del vent, va ser antigament un refugi de pescadors. La seva sorra negra i gruixuda us obligara a caminar ràpi si el sol pica fort. té una lonigtud d’uns 100 metres. Ta com passa amb tot aquest conjunt de platges, les seves vistes son inmilloables, i el que és millor encara, son tranquil.les.

cala pelosa
cala pelosa desde la carretera de Montjoi

 

CALA CANADELL I TORRE DE NORFEU

Finalment, arribem a la que segurament es la millor platja de tota la ruta: cala canadell, una platja salvatge, verge i desprovista de qualsevol impacte humà. La platja té uns 75 metres de longitud i està formada bàsicament per pedres petites. No disposa de cap servei, encara que a la veïna cala Jòncols, a penes a un quilòmetre de distància, hi ha un hotel, un bar, una quingueta i un centre de busseig. Les vistes son inmillorables i s’hi arriba a través d’un sender de uns 300 metres.

canadell 3
inici del sender
canadell 4
cala canadell
canadell 2
extrem nord de la cala
canadell
vistes de la cara nord del cap norfeu

Com a finalització de la sortida, podem visitar la torre de Norfeu. El nom del cap de Norfeu, que limita la badia de Roses pel costat de llevant, prové probablement del déu grec Orfeu. En el seu punt més alt s’hi troben les ruïnes d’una torre de vigilància. Una excursió pel seu litoral permet descobrir les múltiples coves que s’amaguen als escarpats penya-segats: Tamariu,Gran, dels Miracles, del Traireo del Boc. A l’extrem del cap hi ha dos illots: el Gat, anomenat d’aquesta manera perquè la seva silueta recorda la d’un gat, i el Cavall Bernat, nom habitual a la Costa Brava i que s’aplica als illots de forma fàl·lica.

cap norfeu
vistes desde el cap norfeu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s