Les mines de sal i el castell de Cardona

Una visita a una de les galeries de sal més impressionants del món i una montanya de sal única a Catalunya. En el seu temps va ser una de les mines de sal potàssica més importants del mon, ara la podreu visitar i sabreude la ijmportància de la sal, les característiques del jaciment i l’aprofitament d’aquest recurs. Després podreu visitar també el castell de cardona.

Dificultat: Facil
Població més propera: Cardona
Distància de referència desde Barcelona:  1 hora
Preu de la visita a les mines: 11€
Preu de la visita al castell: gratuita, guiada 6€

Contacte:

Adreça Carretera de la Mina s/n
Codi postal 08261
Municipi Cardona
Localitat Cardona
Telèfon 938 692 475 , 938 692 798
E-mail cardona@cardona.cat , informacio@cardonaturisme.cat

La muntanya de sal de Cardona és un diapir que creix cada any, ocupant una depressió del terreny amb forma d’el·lipsi allargassada amb una extensió de terreny de 1.800 m de llargària per 600 d’amplada i una superfície de 100 ha, amb unes característiques naturals que l’han fet mereixedora de ser inclosa dins el Pla d’espais d’interes natural. La Muntanya de Sal forma un turó al peu de la serra de les garrigues i a la dreta del Cardener, al sud del nucli urbà de Cardona.

montanya de sal
Montanya de sal

La visita comença a l’antiga mina on podrem fer un recorregut a través d’uns panells informatius on s’explica la explotació de les mines subterrànees desde principis de segle, fins al seu tancament als anys 90. La història comença però al neolític on els primers homínids ja la utilitzaven com a eina gastronòmica o moneda de canvi. A l’edat medieval Cardona es va concvertir en el principal productor de sal de la península ibèrica, i el va ser una font de riquesa importantíssima per la població.  Al centre també hi ha una botiga on s’hi poden comprar articles fets de sal, làmpares, imans,, collarets, etc… Arribats a la hora de la visita, a la zona de picnic eés on ens recolliran les furgonetes per entrar dins la montanya.

entrada mines
Entrada principal

La visita a aquestes galeria comença en els túnels experimentals on hi feien provés abans de escalar galeries subterrànees i no representa ni tant sols el 55 de galeries excavades, hi ha prop de 300km de galeries. la particularitat és que la quantitat de ferro al terreny, provoca aquest color característic ataronjat de la sal.

Aquesta montanya presenta la particularitat que s’hio poden trobar tres tipus de sal: la sal comuna, la sal potàssica, i la sal magnèsica.  La descoberta de les sals potàssiques s’havia de traduir en la segona industrialització de Cardona, després del tèxtil. Es va duplicar la població i es van produir importants transformacions en el seu paisatge urbà i social. Al setembre de 1990 es va tancar l’explotació de la potassa. De l’interior de la terra s’havien extret un total de 37.874.843 tones de mineral, i l’explotació ja havia assolit els 1.308,7 metres de profunditat, essent la mina més profunda del país. Aquesta descoberta va transofrmar Cardona i com a principal font d’explosius, cardona va ser un font importantíssima de potassi. La única manera de diferenciar aquestes sals es mitjançant el gust, a la part final de la visita, les podreu provar. una mica després, si us hi fixeu, podreu trobar dos ratpenats conservats en sal perfectament.

sala gran tastet
Tast de sal
ratpenats
rat penats

Degut a la filtració d’aigua, amb el temps s’hi han format diverses estalactites i estalagmites molt fràgils i característiques de lles mines.  Les aigues formades per les diferents capes de sal i sediments a partir del mar que hi havia abans de la formació dels pirineus, formen un mapa característic vertical, amb les vetes en posició vertical.

estalactita
estalactita
formacions 2
galeria principal
formacions
columnes de sal
sala gran
sala principal

Al cap aproximadament d’uns 20 minuts de visita, finalitzem amb un video explicatiu de la histpria de la explotació subterrànea de les mines i la sortida del recinte.

sortida
Sortida de les mines

Un cop fora, podrem visitar el castell medieval de Cardona. es troba situat a 585 metres per damunt del nivell del mar, i la seva principal remodelació va se rjustamnent per controlar la montanya de sal desde un punt estratègic i és considerat una de les fortaleses medievals mes importants de Catalunya. de fet el llinatge dels Cardona va ser una de les famílies més riques de catalunya.

cardona 2
Castell desde el mirador de cardona
castell cardona
castell desde la rierra del cardener

La fortalesa de cardona va tenir un paper importanmt durant la guerra de successió. La plaça militar catalana que va resistir més enfront l’exèrcit borbònic durant la guerra de Successió. Des del setembre del 1705, la vila s’havia posat sota l’obediència de Carles III, l’arxiduc, i així es va mantenir durant tot el conflicte. A finals del 1713, abandonada Catalunya pels exèrcits aliats que havien pactat la pau d’Utrecht, només van resistir a l’ocupació borbònica Barcelona i Cardona. Un any després, amb la derrota de la capital catalana l’11 de setembre, el duc de Berwick va exigir l’entrega del Castell de Cardona com a condició per evitar que la població barcelonina fos represaliada.

Al principi del segle XX, la comandància militar va ser suprimida i la fortalesa va quedar en estat d’abandó. El 1931, la canònica de Sant Vicenç va ser declarada Monument Nacional i, l’any 1949, la resta del conjunt patrimonial. Des del 1976, acull un parador de turisme. L’any 2001, la gestió i conservació del castell de Cardona van ser transferides a la Generalitat de Catalunya.

pati cardonacastell cardona pou

VISTES DESDE EL CASTELL
vistes desde el castell

Un cop finalitzada la visita, una bona opció per dinar és el restaurant la Volta del rector, cuinar catalana amb menú de 25€ amb productes de proximitat. El plat estrella són els ous ferrats amb papates de l’hort. El «rabo de toro» amb castanyes també estava espectacular.

Carrer de les Flors, 4, 08261 Cardona, Barcelona, Barcelona

telf: 938 69 16 37

OUS FERRATS
ous ferrats
RABO DE TORO
rabo de toro amb castanyes

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s