Descoberta de riu: la Riera de Merlès desde Puigcercós

La Riera de Merlès es una riera que transcorre per les comarques del Ripollès, Bages, Osona i Berguedà. El seu paisatge es manté relativament verge al transcórrer per nuclis de població petits. Es pot fer en diversos trams, està al costat de la carretera que conecta Santa Maria de Merlès i Sant jaume de Frontanyà, allà on hi veieu un gorg, pareu i us hi banyeu.

INFORMACIÓ DE LA RUTA

Dificultat: mitjana (el recorregut es pel riu)
Distància total: 8km
Alçada mínima: 750m
Alçada màxima: 850m
Població més propera: Borredà – Les Lloses
Distància de referència desde Barcelona: 1hora 45minuts

IMPORTANT: La ruta pel riu transcorre paral.lela a la carretera, es pot arribar als gorgs a través de pista forestal. Si opteu pel riu, gaudireu de tranquilitat, aigua i paisatges únics. La tornada es pot fer per la pista. Portar calçat que es pugui mullar i alguna bossa estanca.

ANADA PEL RIU: 2’5 hores

TORNADA PEL CAMÍ: 1 hora

INICI MAPA

Enllaç wikiloc aqui

PUNT INICIAL DE LA RUTA:

Un cop arribem a l’hostal de Puigcercós (just entre els termes de Borredà i Les Lloses), carretera BP4654, ens haurem de desviar entre el camping i el pont per baixar al riu. Un cop arribem a la Riera de Merlès, hi trobarem un petit gorg on ens hi podrem banyar sense problemes. Si mirem al nord, hi ha un pont per on passa la carretera, la ruta continua riu amunt.

INICI GPRG
Ruta inicial, camí en groc, primer gorg en blau, i pont en vermell
PUIGCERCOS
Hostal Puigcercós
INICI 1
Primer Gorg
INICI 2
Pont

 

Un cop continuem riu amun, anirem veient que hi ha poca fondària, tot dependrà de l’aigua que hagin deixat les pluges. Avançarem entre el bosc i trams de riu on podrem evitar fins i tot mullar-nos els peus fins a cobrir practicament a l’alçada de la cintura. Tot i que la carretera passa aprop, no hi ha sortides del riu cap a la carretera, fins a arribar al primer gorg.

INICI 3
La riera de Merlès a 40 minuts de l’inici

Un cop seguim caminant, pràcticament a la hora de haver deixat el gorg del Camping Puigcercós, arribarem al primer gorg. La carretera passa ben al costat, i això fa que s’hi acumuli gent, sobretot al migdia i quan fa mes calor. Quan més aviat arribem, mes tranquils estarem. Hi ha un mur que conté l’iagu i si ens hi atrevim, podrem saltar desde dalt de tot. La fondària del gorg és d’uns 4 metres, no hi ha perill de tocar fons. La part inferior del gorg hi ha petites banyeres on ens podem repartir per dinar o prendre el sol.

GORG 1
Part inferior del gorg, aquest és l’accés pel qual arribarem si seguim el riu
GORG 12
Gorg amb vistes de la presa.
GORG 13
Salt desde dalt del mur

 

A partir d’aquest moment, és pot continuar per la carretera durant uns 15 minuts fins a trobar un trencall a la esquerra que ens porta al riu directament. La majoria de gent, es queda a aquest gorg, ja que al segon, es complicat deixar el cotxe i l’accés es més dificultós. Un cop arribem al riu, anirem trobant diversos gorgs petits on ens podrem banyar. El tram de bosc s’obre i la vegetació no és tant densa.

CAMI GORG 2
Vistes al segon gorg

 

Al cap de deixar el primer gorg, passats uns 30′ minuts arribem al segon gorg, molt més tranquil. Això si, desde aquest no es pot saltar, ja que hi ha pedres al mitg i pot ser perillós. Sovint aquest punt és molt més tranquil.

gorg 2 bo
Segon gorg

 

 

Un cop volguem continuar, es important seguir per la carretera fins arribar al riu de nou, llavors el creun cop arribats a la sortida a la carretera, seguim direcció al càmping, i quan trobem una cadena al cap de 5 minuts, baixem al riu fins al tercer gorg.

ennlaç wikiloc aqui

cami tercer gorg
Punt tronja, creuament amb el riu, punt vermell, creuament amb la carretera C25, punt blau, cadena fins baixar al riu.
CAMI GORG 3
Direcció al Camping
GORG 2 CADENA
Cadena, seguim el cami just pèr l’esquerra que ens porta al riu

 

Un cop baixem pel caminet de cabres fins al riu, el tercer gorg està a uns 20 minuts de la cadena, el tram no té cap complicació i arribem al gorg més gran, això sí, l’aigua no te tant de moviment i és possible trobar-hi algues.

GORG 3
Ultim gorg

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s