Rupit i el salt de sallent

Rupit, un municipi situat al cor del Collsacabra. Aquesta comarca natural ofereix un equilibri perfecte entre la grandiositat geològica i els paisatges humans. En poc més de hora i mitja trobaràs les dues coses. El nom de Rupit deriva del llatí Rupes, en referència a la gran roca on es recolza el castell, construït l’any 1000, origen de la vila i del nucli. Les cases de pedra i els carrers estrets d’aquest període es conserven en l’actualitat. El salt de Sallent és el salt d’aigua amb major caiguda vertical de Catalunya amb una caiguda lliure d’uns 115m (R1-5m+R2-30m+R3-30m+R4-50m), apart de que en època de pluja causa una gran impressió, ja no per la seva altura, sinó pel gran cabal d’aigua que cau a la gorga creada a la seva base per l’erosió de l’aigua.

Dificultat: Fàcil
Distància total: 5km (anada i tornada pel mateix camí)
Alçada mínima: 700m
Alçada màxima: 840m
Població més propera: Rupit
Distància de referència desde Barcelona: 2 hores

mapa inicial

Enllaç wikiloc aqui

NOTA: També es pot fer una ruta circular passsant per Sant de Fàbregues, però si el riu baixa molt ple, serà difícil de creuar. Aquí la ruta, no hi ha pèrdua, cal seguir la pista després de creuar el riu.

circular

Rupit és un poble situat a 98 km de Barcelona, situat a la comarca d’Osona i que limita amb els termes municipals de Tavertet, les Planes d’Hostoles, Tavertet i Cantonigròs. Per arribar-hi cal seguir la carretera comarcal C-153 que comunica Roda de Ter amb Sany Esteve d’en Bas. El cotxe es deixa a un pàrquing de l’entrada que costa 2€.

LOCALITZACIÓ GOOGLE MAPS:

Els elements constructius més característics de la vila són: el carrer de Fossar, el carrer Barbacana on es troba la Casa de la Ferreria; el pont penjant i el medieval; l’església parroquial de Sant Miquel, erigida possiblement entre els segles XIII i XIV, coronada per la torre campanar, treballada en pedra entre els anys 1786 i 1789, i l’ermita de Santa Magdalena.

 

arribada2
Pont de Rupit
arribada
Pont de Rupit

L’entrada al poble es pot fer a través del pont penjant de la riera de Rupit fins arribar al carrer Barbacana. Just a l’entrada hi ha el forn de l’Era on pots esmorzar, un forn de pa típic de Rupit. L’església està a uns 200 metres cap a la dreta i després arribes a una plaça on un indicator marca el camí cap al salt de Sallent.

plaça església
Església
plaça església2
Església
carrer pujada
Carrer del fossar

 

La ruta ens fa passar per un camí que passa per sota de les últimes cases de Rupit i sortirem als horts de la part sud. Si mires enrere, les vistes del campanar i el conjunt arquitectònic són espectaculars.

vistes
Vistes de Rupit

Al cap de 15 minuts de deixar enrere el poble, i de anar seguint la riba de la riera, arribes a la part més plana del camí envoltada de boscos. Si ela temporada és humida acostuma a estar enfangat. Prop de 30 minuts desrpés, a la dreta, amagada just abans del primer mur d’aigua de sallent hi ha una petita font d’aigua potable, la font de la Pomareda. La font queda a la dreta del sender, i just al costat, neix un corriol que porta cap al riu on hi ha el mur d’aigua. Al mapa de la ruta, la font està assenyalada com a «Parque» i està exactament a meitat de camí.

fauna local
Salamandra, es verinós, si el toques cal netejar-te les mans
cami
Camí

font pomareda

casacad1
Font Pomareda
font
Font Pomareda

 

Un cop retornes al camí principal, al cap de uns 15 minuts més, i en un tram sense cap mena de dificultat arribes al riu on hi ha el salt de Sallent. Creuant el riu, es pot arribar ben bé fins al salt principal, amb compte de no relliscar.

inici salt
Baixada al salt
casacad2
Part superior del salt

 

Es tracta una cascada d’uns 115 metres d’altura molt popular entre els barranquistes. El salt és pràcticament vertical i separa el Collsacabra de les Guilleries. Després de néixer en un entorn d’arenisca, la riera es precipita per una alta balconada calcària la meitat inferior de la qual és de travertí. La baixada s’ha dividit en dues parts d’uns 50 m cadascuna, amb línies de ràpela la dreta de la cascada.

vistes salt
Vistes des del salt de sallent

 

Al lateral de la cascada sense arribar a creuar-la, el camí arriba fins a un mirador on es pot comntemplar el salt des de la llunyania i on es pot apreciar tota l’alçada del salt d’aigua i el gorg que hi ha a la seva part inferior. U dels millors espectacles de Catalunya.

casacad3
Camí al mirador
casacad4
Salt de sallent

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s