Mura i el Puig de la Balma

El Puig de la Balma, és un mas del segle XII, amb vint-i-sis generacions al darrera, ofereix la possibiltat d’allotjar-se en un espai històric únic i conviure en un ambient rural autèntic encastat a la roca amb unes vistes excepcionals. El Puig de la Balma pertanya a Mura, un petit poble encantador situat entre el Coll d’Estenalles i Talamanca. Es troba a una alçada de 454 m d’altitud, i és una de les principals portes d’entrada del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Un poble petit, pero amb un encant enorme.

Dificultat: fàcil (perfecte per fer amb nens)
Distància total: 9km
Alçada mínima: 480
Alçada màxima: 850
Població més propera: Mura
Distància de referència desde Barcelona: 1 hora 15 minuts

mapa inicial

Enllaç wikiloc aqui

La sortida de al ruta comença a l’ajuntament de Mura, no hi ha zones d’estacionament permeses dins el poble però hi ha zones d’aparcament habilitades per deixar el cotxe.

Ajuntament de MuraLOCALITZACIÓ GOOGLE MAPS:

Mura, ésun petit poble medieval situat al parc natural de Sant LLorenç del Munt i l’Obac. Per visitar aquest meravellós poble, un cop cemencis la ruta, que seria ideal fer-ho entre setmana, ja que els cap de setmana té moltíssima afluència, és recomenable pedre’s-hi una bona estona. És un poble d’uns 200 habitants i uns deu carrers es tant petit com encantador: carrers estrets, passejos amb ponts de les cases, l’església de Sant Martí, la font de l’era, la riera dels nesprers i la tina del segle XVIII en un poble marcat per la cultura del vi.

1 mura
arribada a mura
3.0 mura
carrers de mura
3 mura
carrer de la munanya, al rpincipi del carre hi ha un forn espectacular
3.1 mura
font a la plaça del celler

Hi ha molts itineraris recomenats per mura i els seus voltants, tot i que la recomenació és dedicar una hora a passejar pels seus carrers i descobrir tots els seus racons.

Tant Mura com els pobles dels voltants com Talamanca, Rocafort, Sant Llorenç savall, Monistrol de Calders, etc.. formen part d’una regió pintoresca i que val molt la pena descobrir, aixi com totes les fonts, coves i cims que componen el parc natural.

La sortida de mura, és a la part sude del poble, pel carrer Sant Antoni maria Claret, a tocar de la riera dels nesprers i del parc infantil. hi ha una font a mà esquerra on s’hi pot veure agua creuant el pont. S’ha de continuar per la pista principal fins a creuar la riera per un pas ample i sense deixar la pista principal en cap moment.

4 primera font
font a l’altre cantó del riu
5 pujada
indicació just creuar el riu
5.1 creuament
abandonem les indicacions cap al coll d’estenalles i seguim per la dreta.

 

Al cap de mitja hora de continuar per la pìsta que et porta pels voltants del parc natural, i un cop s’acaba la zona de bosc i comencen a aparèixer els primers camps de blat, s’arriba a un creuament d’un petit sender que gira a la equerra. S’ha de creuar pel marge una petita granja de cabres i agafar la pista principal que hi ha a un parell de minuts cap al Puig de la Balma.

5.3 creuament
pendre la desviació i pujar pel corriol
6 granja
granja i els seus habitants

 

Al cap de 500 metres i cintunuant per la pista s’arriba al Puig de la Balma, Aquesta pista que has agafat, va a parar a la carretera que porta de Mura a Rocafort, per tant al Puig de la Balma s’hi pot arribar amb cotxe perfectament.

El Puig de la Balma és una masia que data del segle XII, on a part de poder-la visitar per dins, que en realitat és un museu, t’hi pots allotjar, ja que està transofrmada com a casa de turisme rural, disposa d’habitacions i un restaurant de cuina típica de la zona.

La visita al museu és molt interessant que s’explica la vida dels seus habitants, costums, com feien el vi, la matança del porc i coses de la catalunya Rural que fins fa no molt temps encara es diuen a terme. El Puig de la Balma va ser escollida pel rodatge de la película Pa negre.

Per a més informació, visitar: http://puigdelabalma.com/

7 balma
Puig de la balma
7.1 balma
Puig de la Balma
7.2 balma
Restaurant del Puig
pa negre
cartell de la película pa negre
puigbalma
imatge interior

 

Un cop visitat el Puig de la Balma, has de desfer el camí, passar per la granja, pero ara continuar per la pista principal que porta a la carretera de Rocafort, fins a arribar a la següent casa (a uns 300 metres) on s’ha de girar per un petit corriol a mà dreta que porta a una petita riera. La baixada fins la riera es espectacular ja que tornes a la part inferior de la ruta i després d’un descens d’uns 200 metres d’alçada s’arriba a la riera.

Cal estar alerta perquè cal continuar pel corriol, seguint les indicacions cap a Mura, però es bifurca a l’esquerra travessant la riera. cal anar en direcció a les cases.

8 tornada
deixar la pista i seguir el corriol de la dreta
8.1 tornada
gir del corriol que travessa la riera

 

Al cap d’uns 10 minuts s’arriba al molí del mitg, aquest és un mas del segle XI situat al costat de la riera de Nespres,  es pot visitar el Museu on pots veure un molí tradicional on s’havia fet oli, farina vi… fins només fa 50 anys i on es pot veure el seu funcionament. També es venen productes de proximitat d’horta i verdura.

Per a més informació visitar: https://elmolidelmig.com/

i despres ja tant sols cal seguir el camí pel costat de la riera dels nesprers fins arribar a Mura de nou. El camí pàssa per una zona de picnic habilitada per fer barbacoes on també s’hi pot dinar.

9 moli del mitg
molí del mitg
10 tornada a mura
arribada a mura

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s