Prat de Cadí i la Canal de l’Ordiguer

La canal de l’Ordiguer es troba a la cara nord de la Serra del cadí, juts a la frontera entre la província de Lleida i Girona. Juntament amb la canal de Cristall, és de les canals més fotografiades d’aquest meravellós indret gràcies a la prespectiva privilegiada des de Prat de Cadí. La canal de l’Ordiguer parteix als peus de la Roca de l’Ordiguer, una gran roca de 2346m d’alçada i té diferents variants, on pots escollir el teu camí en funció de la dificultat que vulguis. Una de les canals més visitades de Catalunya sens dubte.

Dificultat: Difícil (Amb bona neu i bona meteo el nivell és més assequible, sense neu és neccessari material d’escalada)
Distància total: 11km
Alçada mínima: 1500
Alçada màxima: 2500
Població més propera: Estana
Distància de referència desde Barcelona: 2 hores

mapa inicial

Enllaç wikiloc aqui

El punt de sortida i la primera fase d’aquesta increible pujada a la serra del cadí per la cara nord, comença al mateix punt que la Canal de Cristall, és a dir des de el pàrquing situat al Coll de Pallers, a 5 minuts del Poble d’estana.

LOCALITZACIÓ INICI GOOGLE MAPS:

El camí des de Coll de Pallers fins a Prat de Cadí, és d’aproximadament una hora i té una longitud de 3km y un desnivell positiu d’uns 400 metres. La descripció inical la trobaràs a la entrada Prat de Cadí i la Canal de Cristall

sortida
Parquing coll de Pallers
prat de cadí
Arribada a Prat de Cadí

 

Un cop deixes enrere prat de Cadí, has de dirigir-te directament cap a la Roca de l’Ordiguer, situada just cap al sud. La canal de l’Ordiguer  és la canal que puja per la dreta, i la Canal de Cristall per la esquerra, serà la canal que faràs de baixada. Per arribar fins la entrada de la canal, n’hi ha prou a seguir les fites que vorejent la tartera i anar seguint les marques blanques i grogues.

cami de pujada ordiguer
Marques del camí
ordiguer portada 2
La tartera de sota la Roca de l’Ordiguer, on la canal de l’Ordiguer marxa cap a la esquerra

 

La pujada des de Prat de cadí fins a la entrada de la canal és de una mitja hora, un cop arribis als peus de la canal, és moment de preparar l’equip. L’entrada de la canal es mólt oberta però en poca estona queda encaixada entre els dos grans murs de pedra. Els desprendiments de roca són freqüents, cal anar amb compte. Just a la dreta de la entrada de la canal, parteix unaltra canal, la Canal Amagada, que es diu així perquè tant sols es pot veure la seva traça un cop hi has arribat per la bifurcació de la dreta (marcat de color lila).

ordiguer portada 1
Entrada de la canal, al fons es veuen les bifurcacions de la canal.
entrada ordiguer
desviació cap a la canal amagada
canal ordiguer desprendiments
Vistes de prat de cadí, damunt les restes d’una allau de neu i pedres

 

La canal de l’Ordiguer presenta diferents nivells de dificualtat en funció de les diferents varianst que té. Els pendents passen dels 45 als 60 graus en alguns moments. NO cal dir que quan més pendent més dificultat i més amb compte s’ha d’anar amb l’estat de la neu i el risc d’allaus. La variant clàssica, cosnsiteix a anar sempre per les bifurcacions de la dreta. La primera bifurcació es troba uns 15 minuts de la entrada de la canal i la segona a uns tres quarts d’hora.

resenya canal ordiguer
Diferents variants de la canal
ordiguer primera bifurcacio
Primera bifurcació, en aquest punt hi ha 45º de pendent, la marca verda és la variant clàssica, s’observa un gran resalt al fons.
ordiguer segona bifurcacio
Segona bifurcació, des d’aquest punt’ la sortida de la variant acaba amb una pendent d’uns 60º, anomenada sortida directa. Cal anar molt amb compte amb les cornisses de neu.

 

Just abandonar la segona bifrucació i tirar a la dreta, quan acaba la vista, veuràs la sortida de la cana de l’Ordiguer. El desnivell restant és d’uns 100 metres i la sortida es troba a uns 20 minuts. La sortida acostuma a tenir una cornissa amb menys dificultat que la de la Canal de Cristall.

oridguer sortida
Sortida de la canal, 50º

 

Un cop arribes a la sortida de la canal, les vistes cap al sud son espectaculars, amb el pedraforca i la gallina pelada al fons. Amb un dia ben tranquil, pots observar Montserrat. UN cap arribat al final, cal girar a la esquerra i rodejar la Roca de l’Ordiguer per la part de darrere i continuar el camí cap a l’inici de la Canal de Cristall.

ordiguer cristall volta
Punt verd: sortida, Punt blau: canal de l’Ordiguer, punt vermell: canal de cristall

 

La entrada de la canal de cristall no tè pèrdua, hi ha una pal indicatiu de rutes i l’entrada queda just a sota. És molt probable trobar cornisses formades pel vent, cala anar amb molt de compte en funció de l’estat de la enu al passar-hi per sobre. MOlts cops serà més segur baixar fent ràpel en els primers 10 metres.

entrada canal de cristall
Entrada a la canal de Cristall
canal cristall rappel
Primer Ràpel

 

Un cop fet el primer ràpel de la canal de Cristall, cal baixar lentament per la canal fins a arribar a la obertura de la canal, en aquest punt, el camí marxa cap a la esquerra i es dirigeix als peus de la Roca de l’Ordiguer. UN cop a aquest punt, tant sols cal desfer el camí i tornar a casa.

cabal de cristall baixada
Baixada per la canal de cristall
arribada a prat de cadí
Tornada a Prat de Cadí

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s