El Castell del Montgrí

El Castell del Montgrí és la figura emblemàtica del cim del Montgrí, fàcilment visible des de qualsevol lloc del Baix i Alt Empordà. Aquest castell millitar fou construit entre 1294 i 1304. Una fortificació típica dels contes: grans parets, 4 grans torres, una escala de cargol i un passeig per damunt de la muralla. Des dels seus 315 metres d’alçada és el protagonista de moltes llegendes, te’l perdràs?

 

 

Dificultat: Fàcil (Cal anar amb bon calçat, perquè l’últim tram és un seguit de pedres puntilloses)
Distància total: 6km
Alçada mínima: 69
Alçada màxima: 315
Població més propera: Torroella de Montgrí
Distància de referència desde Barcelona: 2 hores

mapa torroella

Enllaç wikiloc aquí

La sortida de la escursió comença a l’escola Sant Gabriel, situada a la falda del cim del Montgrí. Deixant l’escola a mà dreta, el trencall cap a la dreta es torba a uns 50 metres, hi ha un cartell explicatiu dels diferents senders, i un indicador de direcció.

LOCALITZACIÓ INICI GOOGLE MAPS:

inici
Escola sant gabriel a l’esquerra
trencall
Trencall amb el castell al fons (punt de color verd)
cartell
Indicador cap al Castell

 

Comença el camí per un camp d’oliveres amb poca pendent. La ruta no té cap pèrdua, hi ha dos senders que arriben fins al castell, el track correspon a un sender que deixa les marques de Gr però que després torna a empalmar amb ell. El castell és visible en tot moment, per tant és impossible perdre’s. En vint minuts s’arriba a l’inici del coll de la Creu, on hi ha tres curioses capelletes de pedra. Aquestes construccions són petites estacions de rosari del camí de pelegrinatge a l’ermita de Santa Caterina.

capella
Última de les 3 capelles
cabana de pastor
Vistes de Torroella des de l’última capella

 

Al cap de poc més de 5 minuts de caminada desrpés de la última capella, al coll de la creu de Santa Caterina. Un cop arribem a la creu, el camí que resta fins arribar al castell, s’enfila fins arribar al castell. L’ermita de Santa Caterina es troba a 10 minuts caminant i està a la falda del castell. El camí es visible i sense pèrdua, tant pel castell com per l’ermita.

creu
Creu de santa caterina amb el castell al final

 

Un cop deixes la creu, arribar al castell et costarà no més de 20 minuts, el camí s’enfila serpentejant fins al cim, i el tram de sender marcxat es transforma en un seguit de pedres puntilloses fins al cim.

arribada al castell
Arribada al castell
PANO0001_stitch
El castell des de l’aire

 

Un cop arribat al cim, tant sols visitar el castell per tots els seus costats i visitar les seves 4 torres. Construit per Jaumie II, el castell de Montgrí no està acabat i tant sols hi ha l’estructura més externa. La seva entrada està orientada al migida ( sud) i té forma d’arc de mitg punt. Aquesta porta dona entrada al pati central, on segurament hi hauria d’haver les dependències.

castell1
Vistes del pati central des de una de les 4 torres

 

La pujada a la muralla perfectament marcada entre les 4 torres, es fa pujant per una petita escala de cargol, situada a una de les 4 torres. Un cop a la part superior de la muralla, cada torre disposa d’un mirador espectacular per veure tot el paisatge en 360 graus. Els miradors de les torres no estan asegurats però el recorregut per la muralla sí.

castell
Entrada de la escala de cargol
castell2
Part superior de l’escala

 

Possiblement una de les millors vistes sigui des de la torre sudest, amb l’estarit i les illes medes al fons. Les vistes, la situació i la seva consturcció, tot i estar inacabada, el castell del Montgrí ha estat declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

castell3
Torre sudest
les medes
les illes medes al fons

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s